Beridna högvakten kommer till Lidköping

Den 25 september rider Beridna högvakten genom Lidköpings centrum. Foto: Bengt Håkansson.

Söndagen den 25 september besöker Livgardets dragonmusikkår, med fanförare ur Livgardets livbataljon och Beridna högvakten, Lidköping.

En spektakulär parad till häst med musik genom stadens gator avslutas med en konsert med uppvisning till häst, ett så kallat figurativt program, på Nya stadens torg i centrala Lidköping. Paraden startar klockan 11.50 vid Hamngatan och når Nya stadens torg klockan 12.10. På kvällen klockan 17:00-19:00 ges sedan en konsert i De la Gardie-gymnasiets aula under ledning av Jonas Dillner. Biljetterna är gratis och kan bokas hos Turistbyrån i Lidköping. En konsertpaus sker klockan 17:45-18:15. Insläpp sker 20 minuter innan konsertstart.
Den beridna vaktparaden är en av Sveriges största turistattraktioner och har också blivit en symbol för hela Sverige, då som en självklar del av det svenska kulturarvet. Beriden vakttjänst är en tradition från 1700-talet som lever vidare i modern tappning. Till pampig blåsmusik rider normalt den Beridna Högvakten från Lidingövägen genom Stockholms centrala delar fram till Slottet, där vaktavlösning till häst i dag äger rum cirka 40 gånger årligen. 
Årligen genomförs en turné till två städer i Sverige med Livgardets dragonmusikkår med fanförare ur Livgardets livbataljon. Nu har du möjlighet att uppleva paraden i Lidköping. 
I centrum för uppmärksamheten står förstås hästarna. Drygt åttio unika individer behövs för att bokstavligen bära upp traditionen. Det är medlemmarna i den ideella Föreningen för den Beridna högvakten som äger och står för hästarnas utbildning och bidrar till driften.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida