Mäklarpanelen: Rekordövertag för köparna

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att övertaget för köparna på bostadsmarknaden förstärkts ytterligare och ligger nu på en rekordnivå.

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar att övertaget för köparna på bostadsmarknaden förstärkts ytterligare och ligger nu på en rekordnivå. Osäkerhet är det ord som beskriver bostadsmarknaden bäst just nu, kommenterar Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. Räntehöjningar och höga elpriser är det som påverkar mest.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 3,21 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 3,74 när samma fråga ställdes i juni och 6,87 i augusti 2021. Övertaget för köparna har alltså ökat jämfört med i juni och ligger på en rekordnivå.
– Osäkerhet är det ord som beskriver bostadsmarknaden bäst just nu. Många osäkerhetsfaktorer samverkar och leder till långa försäljningstider, ökat utbud och sjunkande priser. Vi har inte haft en liknande situation på bostadsmarknaden på nästan femton år och sannolikt kommer framför allt räntehöjningar och höga elpriser fortsätta att prägla marknaden under hösten. Sannolikt kommer dock säljare och köpare närma sig varandra i takt med att priserna justeras nedåt, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
Skiftet från en het marknad, innan kriget i Ukraina och den första räntehöjningen, till dagens oroliga marknad syns i hela landet. Köparnas övertag är dock störst i Stockholm (2,19) och minst på ”Mindre ort” (3,88).
– Avmattningen är mest påtaglig där priserna är som högst. Hittills är det tydligast på bostadsrättsmarknaden men sannolikt kan stigande driftskostnader komma att påverka villamarknaden mer framåt. Den svenska bostadsmarknaden drivs i stort av behov att flytta utifrån livsförändringar, när människor till exempel flyttar ihop, skiljer sig eller skaffar barn. Det förändras inte. Och det görs fortfarande bostadsaffärer. Det bästa rådet för de som vill flytta är just nu att sälja först och köpa sen. Det finns fortfarande möjligheter att göra lyckade bostadsaffärer, fortsätter Johan Engström.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida