I dag den 20 oktober presenteras Sveriges nya landskapsrätter på Skansen i Stockholm.
Västra Götalands landskapsrätter har tagits fram i ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.
– Vi är stolta över att kunna presentera moderna menyer bestående av unika lokala råvaror. Våra västsvenska restauranger och deras kockar har med stort engagemang och fokus på hållbarhet tagit fram rätter väl förankrade i respektive landskaps arv och historia, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare, Turistrådet Västsverige.
Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, bland annat i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.
Bohusläns meny
Förrätt: Bohuslänsk tapas
– Spekemakrill, ägg 67, kantarellkräm, krispig svartkål och örter
– Grebbestadsostron, fänkål, Fräkne tång gingelé, pepparrotsskum, sockertång och örter
– Glasbakad kräftstjärt, friterad havssallad, syrad grädde, nyponrom och örter
– Dryck: Klocktornets Gin, Fräkne tång och Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Varmrätt
– Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter
– Dryck: Musselbarens öl från Smögenbryggarn
Dessert
– Äggost med Fräkne gransnaps, havtornskräm, havtornscrisp, rostad havresnö och granskott.
– Dryck: Klocktornets Matsup Fräkne Gran
Dalslands meny
Förrätt
– Gäddquenell draperad i trädgårdsäpplen, picklade senapsfrön, rapsolja och gurkvatten, gurkpulver och gäddkaviar.
– Dryck: Calvadal Cider från Edsleskog.
Varmrätt
– Bakad kaninrygg med rökt rotselleriterrin, rostad råg, hasselnötter, svampkräm, kaninsky, fermenterad ramslök, selleriblast och åbrodd.
– Dryck: Pale Ale Smedjan från Brukskällan i Bäckefors.
Dessert
– Gul kantarellmousse med vit choklad, blåbärspärlor, gransnö, karamelliserad trattkantarell, blåbärskoralkex, björksavsirap, rödmyror och oxalis (harsyra).
– Dryck: Kaffe från Hansens kafferosteri i Fengersfors samt Calvadal (Dalsländsk äppelsprit) från Edsleskog.
Västergötlands meny
Förrätt
– Oxcarpaccio, Vänerlöjrom och jordärtskocka
– Dryck: Champagne André Heucq Heritage, Blanc de Mineure
Varmrätt
– Kornotto, rotabagge och Wrångebäckost
– Dryck: Helgas Hembrygd, från det lokala bryggeriet Qvänum mat & malt
Dessert
– Äpplen, Ryttmästarbrännvin, havre och höglass
– Dryck: Mousserande Äppelmust från Bramleys i Lidköping