Två män åtalas nu för stölden på Vänermuseet

En 49-årig man från Götene och en 20-årig man från Lidköping åtalas nu för grov stöld efter att de olovligen tagit två par örhängen och en halskedja på Vänermuseet i mitten av september. De har även begått en rad andra brott som de samtidigt får stå till svars för.

Händelsen för den grova stölden inträffade den 15 september i år då de båda männen, i samförstånd med ytterligare en person, ska ha stulit smycken i en utställningsmonter i Vänermuseets lokaler. Brottet ska enligt åtalet bedömas som grovt eftersom det avsett föremål av betydande ekonomiskt och kulturellt värde. Smyckena, som tillhör Lidköpings kommun, har värderats till 199 500 kronor. Lidköpings kommun yrkar samtidigt skadestånd, solidariskt av de båda männen, med 164 500 kronor för bland annat stulet och ej återlämnat gods. 4 500 kronor för ett par örhängen, 150 000 kronor för en halskedja och 10 000 kronor för extra arbetskostnader i samband med stölden. Den yngre av männen har erkänt delar av brottet medan den äldre helt förnekar brott. Det ska dock enligt stämningsansökan finnas både bild- och filmbevis från övervakningskameror som visar att de tre männen varit i lokalerna där smyckena förvarades. Den äldre av männen åtalas samtidigt för en skadegörelse och olaga intrång som begicks den 28 april i år, då mannen ska ha brutit sig in i en husvagn i Finnerödja och skadat husvagnens inredning. Ägaren av husvagnen yrkar skadestånd på 2 000 kronor. Detta brott har dock mannen erkänt. Mannen åtalas även för brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott, detta då han den 17 september i år haft två köttyxor på allmän plats på Bäcksholmsgatan i Lidköping och dessutom olovligen använt cannabispreparat, buprenorfin, alprazolam, klonazepan och oxazepam, som alla är narkotika. Även dessa brott har mannen erkänt. Den yngre av männen åtalas även han för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra föremål, då han haft en kniv på allmän plats den 6 juli i år. Denna händelse inträffade på Kopparslagaregatan i centrala Lidköping. 20-åringen har erkänt detta brott.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida