12-åringar gör upp i Minecraft

12-åriga samhällsbyggare gör upp i skolhackathon i Minecraft.

Under hösten har ett nytt pilotprojekt pågått på några av Skaraborgs skolor, bland annat i Lidköping, Götene och Skövde, då Ung Företagsamhet Skaraborg och Dalénium Science Center genomför Skaraborgs första skolhackathon i Minecraft.

Tio skolklasser i årskurs 5 har brainstormat, byggt prototyper och programmerat sina drömsamhällen i Minecraft och nu är det dags att utse det vinnande bidraget. Konceptet kom till för några år sedan då två bekanta som jobbade på UF Västernorrland och Technichus Science Center funderade över hur de kunde samverka och lösa några av framtidens utmaningar. Produkten blev Skolhackathon i Minecraft, som blivit något av ett fenomen i flera UF-regioner, och i höst har alltså UF Skaraborg hoppat på tåget tillsammans med Dalénium science center. Klassen har först fått identifiera de viktigaste områdena i samhället, sen byggt en prototyp som sedan har byggts upp i Minecraft. Varje år läggs dessutom ett case på uppdraget som ett filter, och i år har caset varit ”urbanisering”. Hanna Bohrén, grundskoleansvarig på UF Skaraborg, har stöttat lärarna i arbetet med UF:s läromedel Vårt samhälle, som har legat till grund för elevernas arbete och besökt flera av klasserna.
– Något som särskilt slagit mig är hur praktiskt de jobbar med samarbete och samspel mellan olika förmågor – det är verkligen teamwork, säger hon.
För stöd och utbildning kring Minecraft står Dalénium science center i Stenstorp, och pedagogen Frida Arnesson. Hon är imponerad av både elever och lärare:
– Detta har varit roligt men också utmanande, inte bara för eleverna, utan även för lärarna. Det har varit en del teknikstrul, men de har alltid kommit på lösningar, säger Hanna Bohrén. 
Måndagen den 21 november är det dags för regionfinal, där representanter för varje klass ska få presentera sitt bidrag för en jury enligt en given modell. I juryn sitter Jennie Brusk från Science park Skövde, Eva-Lena Skalstad Miljökompetens i Västsverige samt Mia Davenil från Swedbank, som är sponsor till projektet. För den klass som vinner väntar sedan en nationell final den 6 december, där de får möta skolor från Dalarna, Gotland, Stockholm, Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida