60 nyutbildade undersköterskor står nu redo

Emelie Salomonsson, Essunga, Carina Norrman, vårdlärare, Viktoria Molnar, Vinninga samt Julia Sekund, Wibecke Wik och Rebecca Karlsson från Grästorp. En glad skara undersköterskor som tillsammans med sin lärare firar examen efter 1,5 års utbildning genom Äldreomsorgslyftet.

Lidköpings kommun och Campus västra Skaraborg höll i tisdags avslutning och examinering av 60 nyutbildade undersköterskor från vård- och omsorgsutbildningen.

Personalbristen inom vården är stor och verksamheter runt om i landet skriker efter personal. Detta gör utbildningen till en mycket viktig del i arbetet med att kompetenssäkra verksamheter inom Skaraborgs kommuner och möta framtidens stora behov av utbildad personal. Vård och omsorgsutbildning vid Campus västra Skaraborg är en bred utbildning som ger goda möjligheter till arbete inom vård och omsorg. Utbildningen finns idag på två orter, i Lidköping och Essunga. Eleverna kommer från alla samverkanskommuner och hälften har läst via Äldreomsorgslyftet som har varit igång sedan 2020. Det innebär att eleven arbetar 50 procent på sin arbetsplats och studerar 50 procent. I samband med utbildningsstart blir medarbetaren anställd på arbetsplatsen. Utbildningen har haft en del utmaningar i och med att den genomförts under pågående pandemi. De digitala mötena och föreläsningarna har avlöst varandra. Allt har dock fungerat bra och utbildningens praktiska moment har under det sista halvåret kunna genomföras på plats.
– Vi kommer fortsätta hitta vägar för att nå och få fler sökande till våra utbildningar och vi marknadsför oss på många olika sätt. Vi behöver fortsätta utbilda för lång tid framöver, säger Ulrica Wennersten, lärare på Campus västra Skaraborg.
Nu när arbetet med de nya undersköterskorna är klart för denna gång väntar uppgiften med att få dem att stanna kvar inom yrket och i Skaraborg. Campus  västra Skaraborg framhåller gärna den positiva bilden av att arbeta med människor inom ett yrke som i dag står lite mera redo att möte framtidens behov än det gjorde i går.

Lotta Hjoberg, sektorchef för Social välfärd, höll ett inspirerande tal till de examinerade eleverna om vikten av deras yrkesval för samhällets trygghet, omsorg och utveckling.
Nyblivna undersköterskan Cim Wennström och rektor Rickard Lans framförde O Helga natt.
Utbildningen Restaurang och storhushåll, som också ges av Campus västra Skaraborg, stod för julsmörgås och servering i samband med avslutningen och examineringen.
Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida