Regional och lokal energiplanering ska utvecklas

Sten Tolgfors, landshövding i Västra Götalands län. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götaland

I torsdags beslutade regeringen att Västra Götalands län tillsammans med Energimyndigheten får i uppdrag att bland annat ta fram en regional handlingsplan och metodstöd för kommunal energiplanering. Uppdraget ska slutredovisas i december 2024, med delredovisning den 15 november 2023.

– Det är ett mycket välkommet besked från regeringen. Utvecklad regional och lokal el- och energiplanering är mycket viktigt för näringslivet och för att stärka förutsättningarna för den genomgripande gröna omställningen i Västsverige, säger landshövding Sten Tolgfors.
Elanvändningen förväntas öka. Utbyggnaden av elproduktion och elnät måste gå i takt och möta behovet, samtidigt som försörjningstryggheten behöver stärkas. Omställningen som krävs kommer mestadels att ske på lokal och regional nivå. Det ska bli tydligt vad de nationella energi- och klimatmålen betyder på regional och lokal nivå
– Uppdraget ligger helt i linje med vår ambition att vara såväl samordnare som möjliggörare i Västra Götalands län. Västra Götalandsregionen (VGR), länets 49 kommuner, de största aktörerna inom industrin och myndigheter så som Svenska Kraftnät och olika energibolag kommer att involveras. Vi ser mycket fram emot ett omfattande och gediget samarbete, säger Nardono Nimpuno, enhetschef för klimat och miljömål.
– Uppdraget kan bidra till att fler aktörer och verksamheter hittar lösningar för att möjliggöra industrins gröna omställning i Västra Götaland. Erfarenheterna från Västra Götaland bedöms även kunna komma till nytta i andra delar av landet, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.


Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida