285 matcher när Vänercupen avgjordes

Lidköpings AS ställde upp med 17 deltagare i hemmatävlingen Vänercupen. Här syns alla utom en.

Tre individuella guld och tvåa i lagtävlingen blev facit för Lidköpings AS i hemmatävlingen Vänercupen som i lördags bjöd på fem och halv timmar brottning i form av 285 matcher.

Deltagarmässigt var Vänercupen tillbaka på den nivå som tävlingen höll 2018 och 2019 med närmare 200 deltagare. Sedan kom två års avbrott på grund av corona-pandemin innan en mer blygsam omstart i fjol. Nu lockade Vänercupen 185 brottare från 24 klubbar.
– Det är vi nöjda med. Många fler än så kan vi inte hantera på de tre mattor som ryms i Idrottens hus. Det man kan notera är antalet deltagande föreningar har minskat men att vissa av dem anmäler väldigt många deltagare, säger Göran Berglund, ordförande i LAS och tävlingsledare.
Brottarna fördelade sig i nio kategorier och 52 viktklasser. Nytt för i år var att tävlingen innehöll en seniorklass i grekisk-romersk stil som ersatte fristil upp till 23 år. Tolv brottare kom till start varav de båda LAS-deltagarna Aminollah Safari och Frank Sandgren båda kom på andra plats i sina respektive vikter.
– Här hoppas vi förstås på lite bättre uppslutning framöver. Det finns ett behov av seniortävlingar för dem som är på väg uppåt i karriären och för dem som inte elitsatsar, menar Göran Berglund.
LAS ställde sammanlagt upp med 17 brottare varav tre nådde hela vägen fram till förstaplatsen. Dessa var Sibelle Andersson i WW9 35 kilo, Lamia Topalovic i WW11 31 kilo och Sixten Ottosson i GR17 80 kilo. Sixten gick en spännande match mot Ebbe Escanellas Rundin, Falköpings ABK, där poängställningen var 7-7 efter fyra minuters brottning. LAS-aren vann tack vare att han tog matchens sista poäng vilket skulle visa sig avgörande för slutställningen i klassen.
I WW14 54 kilo tog sig systrarna Linn och Lexi Hammar sig båda till prismatcher. Linn Hammar vann sina två matcher i poolen på fall men räckte i finalen inte till mot Alexandra Andersson, Falköpings ABK, som för övrigt utsågs till tävlingens bästa brottare. Lexi Hammar vann bronsmatchen mot Ingrid Ideström, Borås BK, på fall efter att dessförinnan ha vunnit två av tre matcher i sin pool. I GR17 nådde Viktor Fredriksson bronsmatch i 65 kilo men hade problem med en stukad arm och kunde inte göra sig full rättvisa. I 71 kilo vann Oscar Treijner en av två matcher och slutade på andra plats.
– Det är roligt att klubben kan ställa upp med så pass många deltagare. Flera av dem är ganska färska i tävlingssammanhang men de samlar nyttig erfarenhet och det är extra kul att kunna göra det på hemmaplan, säger Göran Berglund.
Örgryte hade största truppen med sina 24 brottare och vann lagtävlingen i stor stil, både totalt och för killarna. Lagtävlingen för tjejer vanns av Girlfighters BK från Örebro. LAS kom tvåa i den totala lagtävlingen.
Vänercupen fortsatte sin tradition med en specialtävling där fem deltagare slår så många krysstag de kan på en docka under en minut. Segrare i år blev Charlie Skantz, Kungsbacka BK, som hann med 24 kast. Det var fyra fler än Bertil Lindell och Gillis Grob, båda Örgryte IS, på andra respektive tredje plats.
Slutställning, krysstagstävling: 1) Charlie Skantz, Kungsbacka BK, 24 kryss (13 inom 30 sekunder), 2) Bertil Lindell, Örgryte IS, 20 (12), 3) Gillis Grob, Örgryte IS, 20 (11), 4) Anton Nyqvist, Kungsbacka BK, 19 (11), 5) Linus Rydell, Finspångs AIK BK, 14 (6).

Sixten Ottosson vann 80-kilosklassen för de äldsta ungdomarna i GR17. Tvåa var Ebbe Escanellas Rundin, Falköping, och trea Dario Kadir, Örgryte.
Sibelle Andersson har fått övertaget och vinner en av sina matcher på fall. LAS-tjejen tog i slutändan guld i sin viktklass.
Krysstagstävlingen är ett populärt inslag i Vänercupen. Segraren Charlie Skantz, Kungsbacka, syns liggande och bakom honom övriga deltagare, från vänster Linus Rydell, Finspång, Anton Nyqvist, Kungsbacka, Bertil Lindell och Gillis Grob, båda Örgryte.Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida