Färre nyfödda än på 21 år i Lidköping

Antal födda barn per år i Lidköpings kommun.

Antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige. I Lidköpings kommun var det 21 år sedan det föddes så få barn som under 2023, visar ny statistik från SCB. Den totala folkmängden i kommunen ökade dock med 82 invånare.

I Lidköpings kommun föddes 359 levande barn under förra året.
– Senast det föddes färre barn i Lidköping var 2002. Då föddes det 345 barn i kommunen, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB.
Barnafödandet minskade i samtliga län och i 197 av Sveriges 290 kommuner under 2023 jämfört med 2022.
– Antalet nyfödda fortsätter att minska. Senast det föddes färre barn i Sverige var 2003, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Lovisa Sköld.
Räknat i förhållande till befolkningens storlek och sammansättning blir den nedåtgående trenden ännu tydligare. År 1999 var barnafödandet det hittills lägsta någonsin i Sverige: 1,5 barn per kvinna enligt det mått som kallas summerat fruktsamhetstal. I början av 2000-talet ökade barnafödandet fram till 2010, men därefter har det minskat. Förra året hamnade barnafödandet under 1,5 barn per kvinna.
– Vi har statistik om summerad fruktsamhet som sträcker sig flera hundra år tillbaka, och talet har aldrig tidigare hamnat under 1,5 barn per kvinna, aldrig varit lägre än under 2023, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.
– Med andra ord: Antalet födda barn per kvinna i Sverige är det lägsta någonsin.
I Lidköpings kommun bor numera 40 539 personer. Det är en ökning med 82 personer, motsvarande 0,2 procent, jämfört med år 2022.
– Det är framför allt inflyttningen som gör att folkmängden i Lidköping ökar jämfört med året innan. 1 489 personer flyttade dit under förra året, medan 1 337 flyttade därifrån. Däremot drar de låga födelsetalen ner folkmängden – fler dog än föddes, säger Lovisa Sköld.
I hela Västra Götalands län bor nu 1 767 016 personer, vilket är en ökning med 0,5 procent jämfört med året innan. I 26 av 49 kommuner krymper befolkningen med minst 0,2 procent jämfört med 2022. Den största ökningen står Partille kommun för (2,2 procent), medan folkmängden i Åmåls kommun minskade mest (1,7 procent).

 

Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida