Krönika: En snigel på ögat

En mördarsnigel, eller spansk skogssnigel som den egentligen heter.

Radiotjänst i Kiruna AB hade tidigare som uppgift att kräva in Radio- och tv-avgiften från hushåll som hade en tv-apparat i hemmet och i en kampanjfilm på 1990-talet hotade man med att man fick en snigel på ögat om man inte betalade. I helgen var det min tur att få en snigel på ögat, och det var inte speciellt behagligt kan jag lova.
Betala Radio- och tv-avgiften i god tid för att slippa få en snigel på ögat var tidigare självklart för de allra flesta som hade en tv-apparat. Från den 1 januari 2019 behöver man dock inte vara rädd för detta då Radio- och tv-avgiften betalas direkt via skattsedeln. Men det är inte bara uteblivna tv-licenspengar som kan ge en snigel på ögat och själv råkade jag ut för detta den gångna helgen när jag trimmade gräs. Bor man på landet med en tomt på 14 950 kvadratmeter, och dessutom en flera hundra meter lång uppfartsväg, så krävs det att trimmern åker fram med jämna mellanrum. I desperata försök att hålla gräset runt hus, uthus, stall, hagar och grusgångar i samma fina skick, och i ungefär samma längd, som övriga gräsmattan, så blir det drygt två timmars trimmande varje vecka under sommarhalvåret. Har man hållit på ett antal år så lär man sig att man inte ska trimma när det är allt för fuktigt ute eller när det nyss har regnat för då är de hemska mördarsniglarna, eller spanska skogssniglarna som de ju egentligen heter, framme. Är själv djurvän och brukar zickzacka mellan sniglarna på vägen när jag kör bil i ett tappert försök att försöka skada så få sniglar som möjligt. Även när jag trimmar gräs försöker jag försiktigt peta undan de sniglar som ligger vägen med foten men ibland missar man en, och det var precis vad som hände i veckan. Smack sa det när delarna av en mördarsnigel flög upp och kletade sig fast över hela ansiktet. Övriga delar av snigeln och dess innehåll fördelade sig jämt över min fina vita och nytvättade t-shirt. För er som inte har sett vad en mördarsnigel innehåller kan jag meddela att det är väldigt kladdig och luktar inte speciellt gott. Fortsatte trimma och samma visa upprepade sig igen och jag lyckades förkorta livet för ytterligare ett antal sniglar i det våta gräset innan jag gav upp för dagen och inväntade torrare väder. Därmed kan man konstatera att det går att få en snigel på ögat, eller i alla fall delar av den, trots att man redan betalt in Radio- och tv-avgiften via skattsedeln. Kanske var det bättre förr när man kunde välja, antingen eller? Trimma lugnt i helgen så inte du också får en snigel på ögat.

Urban Larsson
urban@lidkopingsextra.se
Tel 0722-493939

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida