Digitaliseringsstöd ska stötta föreningslivet

Nytt digitaliseringsstöd ska stötta föreningslivet och öka tillgången till kultur. Foto: Istock.

En livesänd konsert på bygdegården eller en bättre webbplats för det lokala fotbollslaget, möjligheterna med det nya digitaliseringsstödet är stora och omfattar allt från fiberanslutning till nya projektorer i samlingslokalen.

-Nu utökar vi det stöd som tidigare omfattade fiber till att också gälla andra digitaliseringsbehov. Vi ville möta den efterfrågan som funnits och tror att det kan leda till många bra saker, allt från att underlätta det ideella föreningsarbetet till att erbjuda kulturella upplevelser i större omfattning, säger Västra Götalandsregionens kulturchef Katti Hoflin och fortsätter:
– Tänk att den lokala idrottsföreningen, ett folkets hus eller en bygdegård kan få ta del av till exempel livesänd teater eller opera. Men det innebär även proffsigare digitala möten och möjligheter för kommuner att skapa Digidelcenter.

Flera miljoner att fördela
Västra Götalandsregionen kulturnämnd har nu 4,8 miljoner att fördela på digitalisering av mötes- och samlingslokaler. Där ingår bland annat möjligheten att ansluta sig till fibernät, vilket i stor grad är framdraget, däremot behövs ofta ekonomisk stöttning för själva anslutningen. Den andra delen omfattar övriga digitaliseringsbehov. Stödet är avsett för hela civilsamhället.
– Målet är att främja nya lösningar, arbetssätt och format inom förenings- och kulturlivet. Ett starkt kulturliv och möjligheter till bildning bidrar till att stärka delaktigheten och tilliten i samhället, säger kulturnämndens ordförande Conny Brännberg (kd).

Digidel ska stärka kommuner och föreningar
Digidel-stödet omfattar föreningslivet och även kommuner i viss mån, då kulturnämnden också avsätter en pott till DigidelCenter. Digidel är ett nationellt nätverk som vill öka den digitala delaktigheten i samhället, med användarupplevelse i fokus. Konceptet består av fysiska platser som ger digital handledning genom så kallade DigidelCenter. Det finns 25 sådana nationellt varav tre har startats i Västra Götaland: Uddevalla, Mariestad och Götene.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida