17-åring döms – A-traktor gick i 92 km/tim

En 17-årig man från Trässberg utanför Lidköping åtalas för olovlig körning efter att han stoppats i sin A-traktor som gick mycket fortare än tillåtna 30 km/tim.

Händelsen inträffade den 8 augusti 2022 då pojken stoppades i A-traktorn vid Hovby i Lidköping. En polisbil mötte den aktuella A-traktorn och en polis upplevde att A-traktorn bromsade in kraftigt för att sedan köra i 30 km/tim igen. Polisbilen följde efter och stoppade fordonet. Vid en teknisk kontroll av fordonet visade det sig att den gick i högst 30 km/tim, men efter att man gjort en så kallad kickdown, gick den mycket fortare. En kickdown är enligt åklagarens sakframställan när gaspedalen trampas helt i botten så fordonet växlar ner och får en högre acceleration. En längre provkörning på Hovby flygfält visade sedan att fordonet kom upp i 92 km/tim som högst. Pojken har nekat till att han kände till att A-traktorn kunde gå så fort, och har fått stöd av sina kompisar som brukar åka med, men tingsrätten anser att det är bevisat att pojken måste ha vetat om att A-traktorn var ombyggd. Pojken döms därför till 30 dagsböter á 50 kronor. Totalt 1 500 kronor.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida