82-årig man dömd för vapenbrott


En 82-årig man, boende på en mindre ort i Lidköpings kommun, döms för vapenbrott och brott mot vapenlagen efter att han utan giltig licens innehaft tre revolvrar samt tillhörande ammunition.

Mannen, som själv informerade polisen om att han hade vapnen och ammunitionen, döms nu till vapenbrott och brott mot vapenlagen då han innehaft tre skjutvapen i form av tre revolvrar samt 72 stycken patroner, utan att ha rätt till det. Händelsen inträffade den 15 september 2022. 
Mannen har erkänt att han innehaft revolvrarna och ammunitionen, men säger att han inte insett att han behövde licens för dem. En av revolvrarna ska mannen ha fått av sin far 1956 och de andra är arvegods från andra personer. Tingsrätten gör dock bedömningen att mannen har licens att inneha flera andra vapen, så därför måste han ha varit medveten om att det fanns en stor risk att även revolvrarna och patronerna krävde licens. Ändå kontrollerade han inte saken under alla år han innehade dem. Han får därigenom anses ha varit likgiltig inför licenskravet och har därmed så kallat likgiltighetsuppsåt. Tingsrätten bedömer att straffvärdet på innehavet ligger på fängelse i upp emot tio månader. Vapenbrottet är dessutom av sådan art att påföljden normalt ska bestämmas till fängelse, men vid straffmätningen tar tingsrätten bland annat tagit hänsyn till att det var mannen själv som informerade polisen om innehavet samt att mannen är 82 år och tidigare ostraffad. Mannen döms därför till villkorlig dom och 40 dagsböter á 100 kronor. Totalt 4 000 kronor. Vapnen ska förverkas från mannen.

Vill du se fler notiser som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha fem kronor, eller valfritt belopp, till 0722-493939. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida