Lidköping kan bli årets superkommun även 2023

Lidköpings kommun kan bli årets superkommun även 2023. Foto/Illustration: Lidköpings kommun.

Efter förra årets vinst i kategorin småstads- och landsbygdskommun har Lidköping återigen chansen att ta hem titeln ”Årets superkommun”.

 Ja, vilka kommuner har bäst utveckling historiskt och står bäst rustade inför framtiden? Det är frågan tidskriften Dagens Samhälle ställde sig när de började med undersökningen inför arbetet med årets superkommuner. Ingen jury blandas in, endast statistiken tillåtas tala. Över 40 000 mätpunkter fördelade på 142 variabler i 18 olika kategorier ligger till grund för kommunrankning där Lidköping efter titeln 2022 nu alltså är nominerad för andra året i rad.
– Det är ju fantastiskt roligt att vår vackra stad blir välförtjänt uppmärksammad. Det är också ett tydligt kvitto på att vi har en bra framdrift när det gäller nyetableringar, tillväxt och en levande företagskultur, säger Ulrika Gartman Blom, Kommunstyrelsens ordförande i Lidköping kommun.
Måtten som rankningen bygger på handlar bland annat om hur många nya invånare som lockats till platsen, hur många företag som finns där och utbildningsnivå. Fler mått syftar också till att utröna hur kommunen sköter det som är en kommuns kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg.
– Vi tar ödmjukt emot den här motiveringen och ser fram emot juni då vinnaren ska utses. Hela kommunsektorn befinner sig i en otroligt utmanande situation, liksom i stort sett hela världen. Det ställer stora krav på oss att leverera välfärdstjänster, men vi i Lidköping står väl rustade och har också stora möjligheter framöver. Nu håller vi tummarna, säger Ulrika Strandroth Frid, kommundirektör, Lidköping kommun.
Vinnaren kommer utses vid Almedalsveckan i Visby den 29 juni

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida