Vintercyklister visar vägen för hälsa och miljö

Dennis Tomazic är samhällsplanerare för hållbara resor i Lidköpings kommun.

Av drygt 100 sökande valde Lidköpings kommun i år ut 30 vintercyklister för den aktuella perioden 1 december till 1 mars. Syftet är att visa cykeln som ett bekvämt och effektivt alternativ hela året runt. Tillsammans med andra vintercyklare i Västra Götalandsregionen cyklades det mer än fyra varv runt jorden, vilket motsvarar 31 ton i sparade koldioxidutsläpp.

Vintercyklisterna är ett projekt som drivits årligen sedan 2014 och är en del av kommunens arbete med att öka andelen hållbara resor. Projektet har under 2022 och 2023 genomförts i samarbete mellan 14 kommuner i Västra Götalandsregionen och Västtrafik. Målet med projektet är att visa att vi med cykelns hjälp kan åstadkomma stora förändringar med små medel och att det dessutom är både hälsosamt och miljövänligt.
– Lokalt gör vi denna satsning i samverkan med företagen i östra och västra hamnen. Det handlar mycket om att uppmuntra och utmana kollegor att testa en ny grej. I samband med att Rörstrandsbron renoveras är det ju också utmärkt att fortsätta med denna vana för minskad belastning i trafiken och på miljön, säger Dennis Tomazic, samhällsplanerare hållbara resor.
De 30 kommuninvånarna valdes utifrån ett antal kriterier som exempelvis var man bor och arbetar. De åtog sig att cykla minst tre dagar i veckan under projektperioden och fick i gengäld vinterdäck med dubb, varselvästar och inspirationsseminarier. Nedbrutet på Lidköpingsnivå ser man att deltagarna gemensamt gjort mer än 2000 cykelturer dessa månader. De har tillryggalagt 1 230 mil och har sammanlagt suttit 886 timmar på cykelsadeln i stället för i en bil.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida