Nu utvecklas framtidens besöksservice


Destination Läckö-Kinnekulle är den ledande och drivande parten i utvecklingen av turism- och besöksnäring i Götene- och Lidköpings kommuner.
– Ett av de nuvarande utvecklingsområdena är att se över hur vi arbetar med vår besöksservice gentemot de tillresta besökarna på bästa sätt framåt. Efter förändringar i samhället och ändrade beteendemönster, inte minst efter pandemin, finns det ett enormt behov av att möta besökarna när de vill bli mötta och där de faktiskt finns – digitalt och ute på våra besöksmål, säger Anna Ohlin Ek, vd på Destination Läckö-Kinnekulle.

– Både nationella och lokalt genomförda undersökningar visar på kraftigt vikande besök till de mer traditionella sätten att möta besökare på, till exempel den fysiska turistbyrån. Vi vill kunna nå så många besökare som möjligt med inspiration och information vid deras besök, genom att vara tillgängliga där dem är. Därför startade vi förra året upp en större utredning som pågår under två år för att möta de nya trenderna i samhället och anpassa destinationens besöksservice till hur vi bör arbeta med att möta de nya behoven från våra besökare, säger Elin Sjöstedt som är ansvarig för destinationsbolagets besöksservice.

Sedan flera år tillbaka har man haft så kallade Info Points runt om i destinationen. Dessa fungerar som ”mini-turistbyråer” där man som besökare kan hämta broschyrer, kartor och ställa frågor till personalen på plats. Mellan december-februari gjorde destinationsbolaget en utförlig undersökning som grund till att förbereda, stärka och kvalitetssäkra destinationens Info Points ännu mer, så att personalen på dessa platser ges möjlighet att få ännu bättre förutsättningar till att kunna möta besökarnas behov. Idag finns 21 stycken Info Points totalt i destinationen, med allt från hotell och camping till bibliotek och museer. Dessa är auktoriserade Info Points genom Destination Läckö-Kinnekulle hos Visita och erbjuds utbildning och information för att personalen på bästa sätt ska vara redo att svara på besökarnas frågor. Dessutom finns ytterligare 24 inspirationsplatser där man som besökare kan hitta information. Ett ytterligare steg i detta är att destinationsbolaget under högsäsong kommer att stärka upp och vara ute med personal på de största besöksmålen, med syftet att möta besökarna där dem är, samla på sig kunskap om behoven och framförallt erbjuda ett gott värdskap med information om platsen, andra besöksmål och upplevelser för att få dem att förlänga sin vistelse i destinationen. Besöksstatistik tagen före och efter pandemin visar hur destinationsbolagets hemsida har blivit det största verktyget för besökarna, för att få information både före och under sitt besök, med närmare 350 000 unika användare, vilket är en ökning med nästan 300 procent på några år.
– Det har varit en medveten strategi att arbeta med användarvänligheten i våra digitala kanaler, och det är ett arbete vi fortsätter att utveckla hela tiden för att få en ännu starkare leverans i besöksservicen, säger Anna Ohlin Ek.
Förutom Info Points och hemsidan består besöksservicen av telefon och mejl som är tillgängliga året runt. Man har nu även implementerat ett chattverktyg till de besökare som önskar nå destinationen på det sättet. I grunden handlar det om att kunna erbjuda alla besökare flera sätt att kommunicera, oavsett om det är via telefon, mejl eller chatt. Här arbetar man även löpande med omvärldsbevakning kring digital utveckling och har de senaste åren, i testformat, arbetat med AI- som möjligt stöd i besöksservicen för att kunna erbjuda flexibilitet i tillgängligheten. Ett annat välanvänt verktyg när besökarna är på plats är appen Läckö-Kinnekulle, där besökare på egen hand kan upptäcka ännu mer av destinationen och ta del av en rad olika digitala guidade turer, där man på egen hand kan få allt från historisk stadsvandring i centrala Lidköping, rundturer på Kinnekulle, vandringsleder i destinationen till Vraksafari i Vänern.
– Under sommarsäsongen kommer en stor besöksundersökning att genomföras bland destinationens fysiska besökare som sedan kommer att utvärderas och vara en av de olika pusselbitarna som kommer ligga till grund för utvecklingen av våra nya arbetssätt med besöksservicen för att nå så många besökare som möjligt framåt. Det finns inget självändamål med att besökarna ska behöva besöka en turistbyrå, utan här tittar vi på ett nytt dynamiskt arbetssätt för att kunna erbjuda ett så bra värdskap som möjligt och kommunicera med besökarna både digitalt och fysiskt oavsett var i destinationen de befinner sig, säger Anna Ohlin Ek.


Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida