Västra Götalands kattägare bäst på att registrera

Foto: Hillevi Upmanis, Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Vid årsskiftet kom en ny lag om obligatorisk märkning och registrering av katter. Sedan Jordbruksverkets register öppnades har hittills 336 000 katter registrerats av 221 000 ägare. Flest registrerade katter finns i Västra Götaland: 54 036 stycken enligt Jordbruksverkets dagsfärska statistik.

– Det är jättebra att så många har hörsammat den nya lagstiftningen om registrering, säger Sara Swedblom, samordnare av djurskyddstillsyn på Länsstyrelsen i Västra Götaland.
Lagen innebär att alla katter, födda från 2008 och framåt, ska id-märkas och registreras hos Jordbruksverket – oavsett om katten sedan tidigare är registrerad i ett frivilligt register.
– Syftet med lagen är tydliggöra kattägarens ansvar och höja kattens status. När katter är märkta och registrerade blir det lättare att hitta deras rätta ägare om de springer bort. Vi kan också identifiera vilka katter som saknar ett hem och behöver tas omhand, säger Sara Swedblom.
Enligt Jordbruksverkets pressmeddelande finns totalt 1,4 miljoner katter i Sverige, vilket innebär att ungefär var fjärde katt nu är registrerad.
– Det är viktigt att alla djurägare verkligen tar ansvar för sina katter så vi kan hjälpas åt att ta hand om dem när det behövs. Vi hoppas så klart att Västra Götalands katter fortsätter ligga i topp, säger Sara Swedblom.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida