Stärkt konjunktur bland småföretagen i Skaraborg


Småföretagskonjunkturen i Västra Götalands län har försvagats under 2023 efter den kraftiga
uppgången i fjol när effekterna av pandemin klingade av. I Skaraborg stärktes dock konjunkturen när konjunkturindikatorn steg från 29 till 35 och passerade både Göteborgsregionen och Fyrbodal. Företagen är pessimistiska inför de kommande tolv månaderna och tror på en svagare tillväxttakt. Det visar Småföretagsbarometern, som tagits fram av Företagarna, Sparbankernas Riksförbund och Swedbank, och som Lidköpingsextra tagit del av.

Bakom uppgången i Skaraborg finns en ökad tillväxttakt i orderingången, till nettotalet 19 jämfört med 14 i fjol. Sysselsättningstillväxten och omsättningsutvecklingen är i stort sett oförändrade jämfört med i fjol.
– Vi kan konstatera att expansionen fortsätter men i en lägre takt än tidigare. Därför behövs det nu större politisk handlingskraft, tydlighet och långsiktiga spelregler för att vi skall få tillväxttakten att öka igen. Landets jobbskapare, småföretagen, måste få de allra bästa förutsättningarna för att kunna bidra till vår välfärd än mer, säger Mikael Erlandson, regionchef Företagarna Västra Götaland.
Två av tre småföretag i länet ser goda möjligheter att expandera men det finns tillväxthinder. Brist på lämplig arbetskraft är det främsta hindret, vilket 33 procent av länets företag svarat. Svag efterfrågan är det näst vanligaste hindret, som har ökat från fem procent i fjol till 19 procent i årets undersökning. Höga arbetskraftskostnader kommer med 11 procent på tredje plats när det gäller småföretagens tillväxthinder.

Ladda ner rapporten här: Småföretagsbarometern Västra Götaland 2023

 

Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

 
Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida