Ny samlas tranorna vid Hornborgasjön

Tranor i solnedgången. Foto: Länsstyrelsen.

Tranor i tusental flockas vid Hornborgasjön på kvällarna, nu när höstflytten har inletts. I måndags den 11 september räknades 8560 tranor in vid sjön. På naturum Hornborgasjön stundar nu flera guidningar om hösttranorna och en dockteater om tranor.

Tranorna återvänder nu till Hornborgasjön. Under hösten räknar fågelskådare tranorna på måndagar och torsdagar. I måndags räknades 8560 tranor in.
– Känslan av höst är både vacker och melankolisk. Att nu se och höra tranorna samlas vid sjön för att flytta söderut är en underbar naturupplevelse, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.

Mer svårsedda
Tranorna flyttar ner mot Spanien mellan augusti och oktober. På vägen söderut stannar många av dem vid Hornborgasjön. Som mest kan upp mot 18 000 tranor vara vid sjön samtidigt på hösten. De är dock mer svårsedda nu än på våren. Det beror bland annat på att tranorna inte matas under hösten. Det eftersom risken för skador på jordbruksmark inte är lika stora som på våren. Tranorna är också naturligt mer skygga under hösten.
– Årets tranungar har nyss lärt sig flyga och de flyttar för första gången tillsammans med sina föräldrar. De håller sig därför på lite mer avstånd nu än på våren. Bästa tiden att uppleva dem är därför att till exempel åka till Trandansen i solnedgången. Att se flockarna flyga in för nattens vila är magiskt, säger Sofie Stålhand.

Flera guidningar
Att tranorna åter samlats vid Hornborgasjön märks också i naturums program. Naturum erbjuder dagligen en guidning om tranans liv och på helger kan barnfamiljer också se på dockteater om tranan Tara. Den 1 oktober klockan 18 väntar också en kvällsguidning om tranor på plats vid Trandansen.
– Det finns ett stort intresse att komma och se tranorna. Det märker vi av. Det är många som hör av sig. På naturum kan vi ge tips om hur du gör för att bäst se tranorna. Du kan också lyssna när våra guider berättar mer om tranans liv och vart de ska nu, säger Malin Herin, föreståndare på naturum Hornborgasjön.

Tre fakta om hösttranorna vid Hornborgasjön
Under hösten är tranorna mer skygga eftersom de flyttar med sina ungar. De flesta tranpar får en unge under sommaren. Den flyttar tillsammans med sina föräldrar, vissa hela vägen ner till Spanien och Portugal. Ibland hörs ett ljusare pip från tranflockarna. Det är de unga tranorna som låter. Tranorna syns bäst på kvällarna när stora flockar flyger in till sjön för att sova stående i vattnet. Besök Trandansen i södra delen av sjön i solnedgången och ta med kikare. På hösten räknar Hornborgasjöns fältstation tranorna två gånger i veckan, på måndagar och torsdagar. Resultaten från räkningarna finns på www.hornborga.com.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida