Första tranan har anlänt till Hornborgasjön

Tranor. Foto: Pixabay.

Ett säkert vårtecken är här. Vårens första trana har setts vid Hornborgasjön. Tranan är troligen den första som har gjort resan från vinterkvarteren i Europa till Hornborgasjön. Men det dröjer ett par veckor till innan de stora flockarna av tranor samlas vid sjön.

På förmiddagen den 20 februari dök den upp. Vårens första trana vid Hornborgasjön. Det var Lasse Karlsson som jobbar intill Dagsnäs i södra delen av Hornborgasjön som såg tranan. Den gick och letade mat i närheten av Trandansen.
– Jag längtar till våren så jag blev glad över att se den. Men även om vårens tranor är häftiga så tycker jag att hösten är ännu mer magisk. Då ser jag flockar av tranor lyfta i soluppgången och sedan stora flockar flyga ut till sjön när solen går ner, säger Lasse Karlsson.
De första tranorna som anländer till Hornborgasjön på våren tillhör ofta de omkring 30 par som häckar vid sjön. Från att den första tranan har setts tar det ett par veckor innan det stora antalet tranor samlas vid sjön. Då flockas även människor i naturreservatet.
– Vårens första trana är alltid efterlängtad! Vi är många som längtat efter våren och nu är det, förutom alla flyttfåglar, även många besökare som hör av sig till oss och vill komma hit. Det är ett minst lika roligt vårtecken som själva tranan, säger Sofie Stålhand, platschef vid Hornborgasjön.
För den som vill besöka Hornborgasjön och se tranorna är ett tips att hålla sig uppdaterad via hornborga.com. Där går det att se allt från öppettider till aktiviteter och hur många tranor som har setts. Tranorna börjar räknas och rapporteras då det passerat några hundra i antal.
Naturum Hornborgasjön och Café Doppingen öppnar den 16 mars och infocenter Trandansen öppnar den 20 mars.

FEM FAKTA OM TRANORNA VID HORNBORGASJÖN

  • Tranorna har troligen rastat vid Hornborgasjön i tusentals år. Sjön är en bra rastplats för tranorna på sin väg norrut. Det tar ungefär en dag för tranorna att flyga från norra Tyskland till Hornborgasjön.
  • Tranorna dansar för att stärka bandet mellan honan och hanen i ett par. Dansen kan ske närsomhelst under dagen och varar oftast bara en kort stund.
  • Flockarna av tranor samlas vid södra delen av Hornborgasjön vid Trandansen. Här sprider Länsstyrelsen ut korn till fåglarna för att minska skadorna från rastande tranor i jordbruket.
  • Tranorna syns vid sjön från gryning till skymningen. Allra mäktigast brukar det vara att se tranorna på morgnarna.
  • Tranorna räknas varje dag vid sjön under en period på våren. Resultaten från tranräkningarna kan du se på www.hornborga.com. Du behöver inte besöka Hornborgasjön när det är som flest tranor. Tranflockarna är mäktiga att uppleva oavsett hur många de är till antalet.


Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida