Lodjur får skjutas i Grästorp och Vara

Lodjuret är fridlyst och får endast jagas under strikt kontrollerade former. Under 2024 års licensjakt får högst sex lodjur fällas i Västra Götaland. Foto: Martin Fransson, Länsstyrelsen.

Länsstyrelsen beslutade igår om licensjakt efter sex lodjur. Jakten börjar fredag den 1 mars 2024 och avslutas när de tilldelade djuren är skjutna eller senast den 31 mars 2024.

Högst sex lodjur får fällas inom jaktområdet som omfattar: Ale, Alingsås, Bollebygd, Borås, Essunga, Herrljunga, Härryda, Lerum, Mark, Partille, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda kommuner. I jaktområdet ingår även delar av kommunerna Falköping (söder om väg 47), Grästorp (söder om väg 47), Göteborg (öster om väg E6, efter Tingstadstunneln öster om Göta älv), Mölndal (öster om väg E6), Trollhättan (söder om väg 47), Vara (söder om väg 47) och Vänersborg (söder om väg 47).
Lodjuret är fridlyst och får endast jagas under strikt kontrollerade former. Den som tänker bedriva licensjakt efter lodjur ska registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister och bör anmäla sig till Länsstyrelsens SMS-tjänst. Alla jaktledare måste vara anslutna till SMS-tjänsten. Jakten avlyses så snart de tilldelade djuren fällts, eller när jakttiden är slut den 31 mars. Om det finns snö i jaktområdena kan jakten vara avklarad snabbt, eftersom det kommer att vara lätt att hitta djuren. Om det däremot inte finns spårsnö, kan det dröja eftersom det kan vara svårare att få skottillfälle. Vid förra årets licensjakt sköts hela tilldelningen på totalt åtta lodjur i Västra Götalands län.

Länsstyrelserna beslutar i samverkan, och med stöd av SLU, om licensjakt på landets lodjursstam. Målet är att säkerställa att den inte i något förvaltningsområde hamnar under gynnsam bevarandestatus, samt att rikta jakten mot områden där det varit många angrepp på tamdjur under året.

Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida