Allt vanligare att unga använder lustgas

Nytt material ska hjälpa föräldrar att prata med sina tonåringar om lustgas.

Länsstyrelserna har tagit fram ett material om lustgas som riktar sig till tonårsföräldrar. Syftet är att skapa kännedom om riskerna med att använda lustgas som berusningsmedel och vad man som tonårsförälder och viktig vuxen kan göra.

På senare år har det blivit vanligare att unga använder lustgas. Därför finns det ett stort behov av att informera vuxna i ungas närhet om riskerna – och vad man som viktig vuxen kan göra. I en undersökning från 2022 svarade 17 procent av eleverna i gymnasiets årskurs 2 i Västra Götaland att de använt lustgas.

Materialet innehåller kunskapsbaserad information som kan användas i mötet med föräldrar och andra viktiga vuxna i barn och ungas närhet. Materialet kan användas av exempelvis skola, socialtjänst, föräldraskapsstödjare, föreningar med flera.
Använder din tonåring lustgas – Broschyr (lansstyrelsen.se)

Fakta om lustgas i Västra Götaland
Användningen av lustgas som berusningsmedel har blivit vanligare bland ungdomar och unga vuxna. I CAN:s skolundersökning i Västra Götaland från 2022 svarade 6 procent eleverna i årskurs nio och 17 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de använt lustgas. Lustgas kan verka ofarligt, men det stämmer inte. Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på nervsystemet och hjärnan.

Olika språk
Materialet finns också på olika språk på Länsstyrelsens webbsida om ANDTS:
ANDTS-samordning | Länsstyrelsen Västra Götaland (lansstyrelsen.se)Vill du se fler artiklar som denna på nyhetssajten? Stöd oss gärna genom att swisha tio kronor, eller valfritt belopp, till 123 579 86 40. Lidköpingsextra är gratis att läsa (du behöver inte betala för någon prenumeration) men vi blir väldigt glada om du vill stödja oss i vårt arbete med att bevaka vad som händer runt om i Lidköpings kommun.

Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida