Lämna fritidsprylar på återvinningen

Insamlingen ska förlänga livet på fler fritidsprylar. Mer fritid och mindre avfall är målet.

I ett nytt samarbete mellan Fritidsbanken och Lidköping miljö och teknik öppnas möjligheten att lämna sport- och fritidsprylar på Kartåsens återvinningscentral. Tack vare detta kan prylarna få ett förlängt liv och glädja andra.

På Kartåsens återvinningscentral står sen en tid tillbaka en insamlingscontainer öppen för att ta emot sportutrustning, friluftssaker och andra fritidsartiklar. Allt skänks till Fritidsbanken i Lidköping. Containern, som är placerad intill återbruket, är öppen samma tider som återvinningscentralen.
– Just nu hoppas jag på mer sommarartiklar i container. Det kan vara allt från tennisracket till kickbicks, stand up paddleboards eller tält. Men allt som har med fritidsaktiviteter att göra är välkommet, även sällskapsspel, säger Ingela Ivarsson, föreningsutvecklare vid Lidköpings kommun

Ett samarbete genom hela kedjan
Idén om containern dök upp i samverkan mellan Renhållningen och Fritidsbanken, inspirerat av liknande initiativ i andra kommuner.
– Fritidsbanken behöver mer fritidsartiklar för att ge fler människor i Lidköping möjligheten till en aktiv fritid. Vårt uppdrag är att minska avfallet och öka återanvändningen, så samarbetet kändes självklart, säger Magnus Friman, driftledare vid Lidköping miljö och teknik.
Kommunens arbetsmarknadsenhet spelar en viktig roll i processen. Förutom att de målat och inrett containern, ansvarar de för transport och sortering av de insamlade föremålen. Allt som är användbart skickas vidare till Fritidsbanken. Trasiga saker som inte kan lagas åker tillbaka till återvinningscentralen för sortering.
– Många besöker återvinningscentralen i samband med att de röjer i sina förråd. Nu behöver de inte besöka två ställen, vilket jag tror ökar chansen att saker hamnar hos oss i stället för att bli avfall, avslutar Ingela.

Exempel på saker som kan skänkas och lämnas i containern är:

  • bollar
  • fotbollsskor
  • inlines och skateboard
  • olika klubbor
  • skydd och hjälmar
  • tennis- , padel- och badmintonracket
  • sovsäckar, tält och stormkök
  • skridskor och skidor
  • sällskapsspel
Följ och gilla Lidköpingsextra på:
Ange värde i : Vyinställningar > Sidonumrering > Objekt per sida